dunia hiburan VS dunia penulisan

sedikit pandangan tentang dunia hiburan dan dunia penulisan

Dunia hiburan

antara selebriti melayu kesukaanku..



****ally iskandar****

kenapa suke die?
-dia kalau senyum c0mel

-bijak bercakap
-pandai

-pengaruh dari mak aku yang memang minat gile2 kat dia






****Lisa Surihani****


kenapa suke die??

-lepas tengok cerita I'm not single,aku terus minat kat dia.
-pada aku dia ni memang ada pakej lengkap sebagai perempuan dan artis

-tak gedik

-cara dia bercakap ada style

-aku respect sebab dia ni educated




****Nabil****

haha..kalau tengok muka die pon aku boleh terus gelak.Sebenarnya takdela minat sangat kat dia.Aku cuma harap dapat jumpa someone yang kelakar macam dia untuk menghiburkan hari2 aku yang sunyi nih :P

aku bukan tak minat dengan cerita2 melayu.Cuma kadang-kadang bila aku tengok wayang,citer2 melayu ni selalu mengecewakan aku.Sebab tu kalau nak tengok cerita melayu,kadang-kadang aku download je..hehe.Apa-apapun,aku harap industri hiburan kat negara kita akan terus berkembang dan melahirkan artis-artis yang berkualiti dan bukannya popular dengan cerita2 peribadi jer.


Dunia penulisan dan buku

Saya ada buku
Saya suka baca buku
Hari-hari saya baca buku
Hobi saya pun baca buku
Di rumah saya ada banyak buku

Aish..ape aku melalut nih?hehe
Kenapa aku minat membaca?
Aku pun tak tau kenapa..tapi mungkin dengan membaca aku boleh kurangkan tension bila kepala dah serabut dengan bermacam-macam masalah.Dan buku yang aku selalu pegang tentulah bukan buku pelajaran.Kalau tak novel,mesti majalah.Aku tau ada jugak yang tak suka membaca.Aku tak salahkan dorang ni sebab bagi aku semua orang ada minat tersendiri.Mungkin dorang lebih suka tengok tv,ataupun movie untuk dapatkan ilmu dan mungkin cara tu lebih berkesan.

Tapi aku paling tak suka kalau ada orang gelarkan aku ulat buku.Sebab,aku hanya suka baca novel dan majalah,bukannya buku fizik,kimia,ataupun pr0gramming C++.Jadi jangan panggil aku macamtu okey?Hihi



Rasanya minat membaca ni mungkin ada sejak aku kecik.Mungkin dipengaruhi oleh faktor persekitaran.Dulu,aku takde adek,abang,kakak.Umur aku 10 tahun,baru aku dapat sorang adek p0mpuan.So,sepanjang 10 tahun jadi anak tunggal,life aku memang boring.Aku dapat main dengan kawan2 hanya pada waktu siang je.Bila malam menjelma...waaaaaa!!!

Dan buku la yang biasanye jadi peneman hidup aku.Mungkin sebab ayah aku kesian tengok anak dia yang keboringan,dia ajar aku untuk membaca.Caranya,setiap hari dia bagi aku buku baru untuk dibaca.Sedikit untung sebab ayah aku kerja kat Dewan Bahasa dan Pustaka,jadi die berpeluang dapat buku free..hehe.Dia tak pernah paksa aku untuk baca buku yang dia bawak.Itu semua atas kehendak aku sendiri.Dari buku2 yang bergambar,aku mula minat untuk baca novel.Walaupun bahasa2 yang digunakan dlm buku terbitan dewan bahasa tu tak se'best' mcm buku2 terbitan Alaf 21,entah kenapa aku masih ingat banyak cerita berbanding bila aku baca novel skarang nih.Mungkin masa tu aku kecik lagi.So otak fresh,tak banyak dosa kot..hik3

Seingat aku,aku mula bace novel start dari darjah 1.Setiap hari aku akan abeskan 1 novel.Tapi semua yang nipis jela.Citer kanak-kanak.Bila dah besar cket,baru aku baca yang tebal-tebal.Jadi takdela aku rasa boring sangat.Yela,dulu kalau nak tengok tv pon bukan macam sekarang ni.Dulu mane ade astro.Nak tengok kartun p0n,citer yang best..citer dorem0n,dragon ball..sailormoon..p0wer rangers..so ape pilihan yang aku ade?Kan?

Jadi pada aku,kalau nak comparekan penulis dulu dan penulis sekarang..aku rasa masing2 ade keistimewaan sendiri.Kalau ada yang berpendapat,novel yang ada di pasaran sekarang tidak menggunakan bahasa melayu yang betul,lebih mengutamakan kisah cinta dari kisah2 lain yang lebih serius,lebih banyak berfantasi..aku rasa aku tidak berapa setuju.Pada aku,pasti ada sesuatu yang ingin disampaikan oleh setiap penulis dalam karya mereka.Mungkin cara penyampaian penulis sekarang nampak lebih ringan dan santai,dan rasanya cara macam tu memang berkesan untuk menarik minat pembaca terutamanya golongan remaja.

Ha,kesimpulannya...kalau tengok movie..aku suka tengok movie inggeris,korea dan hindustan...buku pulak..aku lebih berminat dengan buku dan novel melayu..hik3

4 aduan:

MaY_LiN said...

kureng suke tgk muvie mlayu..
tapi suke tgk upin ipin..

nurulfzz said...

sume org ckp cter tu best
nk g tgk aritu,tp tiket sume full
waaa!!!akan berusaha utk men0nt0n cter tuh.xkire..xkire...

rahman said...

biar btol die ni sunyi??? pelik2

nurulfzz said...

xde ape yg pelik p0n man..aku je yg tau..huhu