BAB 20


Sesi briefing pagi ini Ariyana rasa amat lama sekali.Penat dia mendengar celoteh dari Faris Ifwat.Perfectionist.Siapa cakap hanya bos perempuan saja yang cerewet?Lelaki itu juga boleh tahan cerewetnya.

Mula-mula dia complaint tentang layanan staff pada customer yang datang.Tak cukup mesra katanya.Bahasa Inggeris tak lancar.Customer minta produk lain,staff kasi barang lain.Nama je semua staff perempuan,tapi tahap kebersihan kedai masih belum berada pada tahap yang optimum.Perghh..suka-suka hati je dia cakap macam tu.

Ariyana tidak dapat menahan perasaan mengantuk.Semuanya kerana tidur lambat malam tadi.Dan semuanya kerana lelaki itu.Walaupun dia cuba untuk tidak terlalu memikirkannya tapi dia gagal.Tindakan lelaki itu yang menipu abah dan mamanya dirasakan agak melampau.

Tiba-tiba Ariyana menguap.Cepat-cepat ditutup mulutnya bila menyedari ada staff yang memandang.Tergamam seketika bila matanya dan mata lelaki itu bertemu.Ariyana buat-buat selamba.Terus dia memandang ke tempat lain.

“Baiklah,saya rasa itu saja yang saya nak sampaikan pagi ni.Sebarang masalah feel free to see me.”

Amy di sebelah menepuk bahu Ariyana.”Thanks.”Dan tersengih-sengih.

Ariyana sedikit terpinga-pinga.Apa aku buat?Hurm..biarlah.Dia bergegas pergi ke bahagian kaunter.Menghidupkan pc computer.Mahu memeriksa gambar yang belum sempat di print semalam.

“Morning pakcik!!”Ariyana menyapa riang bila ternampak wajah Azree.

Lelaki itu mengukir senyum nipis tanpa kata-kata sebelum berlalu masuk ke dalam studio.

“Aikk..Kenapa serius semacam je?Period ke ape?”Ariyana menggeleng sebelum menyambung tugasnya semula.

“Ooo mak kau ubi rebus mak cik kiah!!”Satu sergahan membuatkan album gambar di tangan Ariyana terpelanting.Dia mengurut-urut dada.

Amy gelak kuat.”Kau ni tak habis-habis dengan ubi rebus mak cik kiah kau tu.Dah,bos nak jumpa.”

“Hah?Dia nak jumpa aku nak buat apa?”soal Ariyana bersama kerutan di dahi.Dia,kalau boleh tidak mahu bertentang mata langsung dengan lelaki itu.

“Mana laa chek tau.Baik hang pergi cepat.Mana tau dia nak naikkan gaji hang ka,nak kasi bonus ka..hang jugak yang untung nanti,”ujar Amy dengan loghat penangnya yang entah betul entah tidak.

Ariyana mencebik.Kecil tapak tangan Gunung Kinabalu aku tadahkan kalau betul-betul dia nak naikkan gaji.Tapi rasanya lebih kepada nak mencari pasal kot.

Pintu bilik lelaki itu diketuk sekali.

“Masuk.”

Tidak dapat tidak,Ariyana tetap rasa berdebar bila berhadapan dengan lelaki itu.Pintu dibuka perlahan-lahan.

“Duduklah.”Faris Ifwat mengangkat muka.Pen diletakkan di atas meja.

“Encik Faris nak apa?Saya ada kerja kat luar.”Ariyana menolak dengan lembut.Adab-adab ketika bercakap dengan bos masih diamalkan buat masa ini.

Faris Ifwat mengeluh kecil.Ariyana melihat reaksi lelaki itu.Semacam sedang menanggung masalah yang berat.Ada rasa ingin tahu di benaknya tapi mustahil untuk dia bertanya.Sudahnya dia hanya menunggu Faris Ifwat meneruskan bicara.

“Hurm..saya tak nak awak salah anggap tentang hubungan saya dan Maria.

Ariyana mengerut dahi.Maria?Siapakah?

“Err..Maria?”

Faris Ifwat mengangguk.”Girl yang kita jumpa kat restaurant tu.”

“Owh..”Ariyana mengangguk-angguk.Gadis seksi yang cantik itu,Maria namanya.

Faris Ifwat melihat reaksi di wajah gadis itu.Tiada sebarang reaksi cemburu,mahupun curious untuk tahu lebih lagi.

“She was my friend since we’re in university.Dah lebih lima tahun saya kenal dia.”

Ariyana mengangguk-angguk lagi.

“She’s hot right?”Faris Ifwat mula rasa geram bila Ariyana tidak menunjukkan sebarang reaksi.Lain yang dirancang untuk dikatakannya,lain pula yang terjadi.Dia mengharapkan gadis itu akan menunjukkan reaksi cemburu,dan dia akan meluahkan perasaannya.Mungkin juga dia akan dapat melihat gadis itu menangis,seperti sebahagian gadis yang pernah menangis ketika meluahkan perasaan kepadanya.Tapi ternyata dia silap.

“Yeah,she’s beautiful.”Ariyana menjawab pendek.Lebih kepada menjaga hati sebenarnya.Dia sendiri tidak tahu kenapa lelaki itu menggembar-gemburkan keistimewaan yang ada pada Maria.

“Encik Faris,kalau tak ada apa-apa lagi saya keluar dulu.”

“Tunggu.”

Ariyana yang mahu melangkah keluar terhenti.

Faris Ifwat bangun dari tempat duduk.Berjalan mundar-mandir tanpa tujuan.

Ariyana mengerut dahi.Pening melihat lelaki itu.Adakah dia disuruh tunggu hanya untuk melihat lelaki itu catwalk di hadapannya.?

“Encik nak tawaf satu bilik ni ke?”

Langkah Faris Ifwat terhenti.”Awak perli saya ke?”

Ariyana menyembunyikan senyumannya.Dia menggeleng.

Wajah Faris Ifwat tetap kelihatan resah.”Hurm..awak boleh keluar sekarang.”

Ariyana mengerut dahi.Disuruh masuk ke office hanya untuk mendengar lelaki itu bercerita mengenai Maria dan kemudian disuruh keluar begitu saja?Ini dah melampau ni.Ariyana menjeling Faris Ifwat tajam.

“Awak ingat kalau awak ni bos,awak boleh buat suka-suka hati je?Awak ingat tenaga yang saya guna nak pergi berjalan ke bilik awak ni percuma ke?Kalau macam ni la perangai awak,tak mustahil satu hari nanti staff-staff perempuan awak yang cantik-cantik tu semuanya mintak resign.Awak tahu tak?”Ariyana membuat muka garang.Berkerut-kerut kening dan bibirnya menahan marah.Sayangnya lelaki itu sudah menumpukan perhatian pada laptop di hadapannya.Sikit pun muka gadis itu tidak dipandang.Dan sayang juga kata-kata Ariyana sebenarnya hanya mampu bergema di dalam hati saja…

Ariyana menggigit bibir.Mengangkat jari telunjuknya,menuding jari ke arah lelaki itu.”Urghhhh.”Beribu-ribu perkataan yang terkumpul di dalam otaknya tadi berterbangan entah ke mana-mana.Hanya satu perkataan itu mampu diluahkan.Ariyana terus keluar dari bilik lelaki itu dengan perasaan berbuku.

Faris Ifwat mengangkat muka sebaik saja gadis itu menutup pintu.Dia menyandar badan ke kerusi.Sesuatu berlegar di fikirannya.Sesuatu yang dia sendiri tidak pasti.

Dia sedar pandangan buruk Ariyana pada dirinya.Dia tahu Ariyana gadis yang berani.Tapi suatu yang perlu gadis itu tahu,lelaki bernama Faris Ifwat tidak pernah gagal untuk mendapatkan apa yang dihajatinya.Perlahan-lahan Faris Ifwat mengukir senyum.Senyum penuh makna.Mungkin dia perlu memulakan tindakan yang lebih drastik.Lebih dari dulu…

************

“Oit Azree.Tunggu kejap!”

Ariyana berlari-lari anak mengejar Azree.Azree menghentikan langkah tanpa memandang Ariyana.

Ariyana tercungap-cungap kepenatan.Besar juga langkah mamat ni.Azree memandang dengan muka tak berperasaan.

“Nak apa?”soalnya pendek.

“Nak ajak kau makanlah.Jom..perut aku dah buat konsert Black Eyed Peas ni.Heee..”Ariyana tersengih.

“Aku dah makan tadi.”

Sengih di bibir Ariyana hilang perlahan-lahan.”Dah makan?Hurm..tak pelah.”

Azree tetap dengan muka keringnya.

“Nampaknya makan dengan Dewi jelah tengahari ni,”sambung Ariyana lagi.Guna cara psikologi pulak.

Azree tidak menjawab.Ariyana senyum terpaksa,kemudian terus berjalan perlahan-lahan meninggalkan lelaki itu.Satu..dua..tiga..!!Mengharapkan Azree akan memanggilnya semula.Tapi..hampa.Sambil berjalan otaknya ligat memikirkan perangai Azree yang pelik itu.Aku ada tersalah cakap ke?Rasanya tak pun..Sebab dia tahu Azree bukanlah jenis orang yang berjiwa sensitif.Cakaplah apa saja,benda serius pun dianggapnya main-main.

Mungkin dia ada masalah kot.Masalah apa?Result SPM?Kalau pasal tu,bukan masalah Azree seorang saja.Itu masalahnya juga.Takkan mamat tu tension pasal tu kot.Habis pasal apa?Cinta??Huh!Lagi tak munasabah.Awek pun tak ada.Masalah duit??Lagi tak mungkin.Anak orang berada pun ada masalah duit..pelik tu.Lainlah macam dia,perlu bekerja untuk mendapat apa yang diidamkan.Tapi itu bukan isunya sekarang.Dia bahagia dengan apa yang dilakukan sekarang.Tak banyak masalah pun bekerja di Wisma Beta Siber ni,melainkan masalah dengan lelaki bernama Faris Ifwat tu.Yang lain semua okey.

Dia pun sudah selesa bekerja di Foto Siber.Tak adalah teruk sangat kot.Tetap menarik dan mencabar.Perspepsinya juga sudah mula berubah sedikit demi sedikit.Banyak pengetahuan baru yang diperolehinya.

********

You've no need to light a night-light..On a light night like tonight, For a night-light's light's a slight light, And tonight's a night that's light. When a night's light, like tonight's light, It is really not quite right.. To light night-lights with their slight lights..On a light night like tonight.

Azree ketawa terbahak-bahak.Ariyana mencebik bibir.Hampir tergeliat lidahnya menyebut perkataan yang diberikan oleh lelaki itu.

“Okey-okey.Try sekali lagi.”

“Tak nak.Suka la kau kan,dapat kenakan aku.”Ariyana memuncungkan bibir.

Azree ketawa lagi.”Mestilah.Bukan senang nak tengok muka kelam kabut prefect cool macam kau ni.”

Ariyana mendengus geram.Kertas di tangan Azree yang diserahkan tadi diambil semula.Dia menarik nafas panjang.Dan dengan sekali nafas dia cuba membaca ayat itu.

“Yes!!How is it?”soal Ariyana riang.Rasanya dia dah berjaya.

Azree memandang jam di tangan.Senyum nakal diukir.”10 second.Not successful.Try again.”

Ariyana mencebik lagi.Geramnya.Sekali lagi ayat itu dibaca laju-laju.Rasa macam hendak tersimpul lidahnya.Air liur pun rasa macam nak tersembur.

“Huh.. kenapa ayat macam ni pun ada kat dunia ni.Kalau kasi nenek aku baca pun boleh tercabut gigi palsu dia tau.Kau boleh..”

Kata-kata Ariyana terhenti setakat di situ.Dia memetik jari di depan muka Azree yang tiba-tiba senyap.Merenung tepat mukanya.

“Oittt!!”

Azree yang seperti baru tersedar menggeleng kepala.Wajahnya berubah.Ariyana memandang pelik.Apa kena ntah dengan mamat ni.

“Haa..macammana?Berjaya tak?”soal Ariyana penuh harapan.

Azree bangun dari tempat duduknya.Menggeleng dan tersenyum nakal.”Tak.”

“Tipu!!Aku tak nampak kau kira masa pun.”Ariyana membantah tidak puas hati.

Azree mengangkat bahu.”Sebagai denda,exercise add math pada hari ini,Cik Ariyana Binti Hashim yang akan tolong siapkan.Thanks honey.”

Azree gelak lagi.Ariyana merungut geram.Tapi nak buat macammana,dia juga yang berjanji tadi.

“Eiii.”Pemadam papan hitam dicampak ke arah lelaki itu.Tapi sayang,Azree sempat mengelak,dan sasaran terus pergi kepada Encik Hafiz,guru Kimia a.k.a guru disiplin yang baru hendak masuk ke kelas.Dan selepas itu,mereka berdua masing-masing disindir di dalam kelas.

Ariyana tersenyum kecil.Kenangan zaman sekolah,amat manis untuk dikenang…

4 aduan:

epy elina said...

hohoho...
napa ngn azree 2....
napa dia mngalah sblum brjuang....
azree mmg suka kat ariyana....
klu ko cntakan yana brjuanglah....
yana pun bkn suka sngt kat faris....

aqilah said...

best...best.......nak lagi...........................

azree's fan said...

slm..cik nurul..bila nk smbung citer ni??dh rindu benar ngn azree ni..pelis pelis pelis..slalu tau buka blog ni tnggu update cite ni..nnt sambung eh..=)

nurulfzz said...

wslm.wahh,trharu sy bile tau azree ade fan =)..yup2..insyaAllah akan sy letak dlm blog nnt.tq sbb still bukak blog ni even da lame xde smbungan.tq so much!